fbpx
Reading:
Sejarah Syarikat Xiaomi Di HKEX

Sejarah Syarikat Xiaomi Di HKEX

August 16, 2021

9 Julai 2018 adalah tarik keramat utk XIAOMI kerana berjaya mengikut jejak langkah TENCENT dan ALIBABA masuk ke pasaran saham.

XIAOMI listed di pasaran Hong Kong dengan harga HK$22 se-unit bersamaan USD$2.80 dan Rm11.40 se-unit.


Selain menjual handphone, XIAOMI adalah syarikat yang menawarkan internet services, apps builder, IoT dan lifestyle products.

Kalau tengok business model, memang tak lari macam Apple. Owner XIAOMI memang idealistic dan mampu bersaing di peringkat Global.

Kalau korang semua nak tahu, XIAOMI adalah the fastest growing internet company in the world.

Dan XIAOMI is ranked no 2 dalam list 50 syarikat terpandai dunia dalam MIT Technology Review. 2 tahun selepas penubuhan XIOAMI, Sales dah cecah USD $1 billion.

Xiaomi telah menemui cara untuk mengekalkan kos minimum yang membantu penjualan produknya dengan harga yang sangat rendah.

Syarikat Xiaomi tidak terlalu bergantung kepada pengiklanan menelan belanja yang besar.

Sebaliknya bergantung pada media sosial dan mouth-to-mouth marketing untuk menyebarkan jenamanya.

Mereka juga tidak gunakan khidmat perantara (peruncit) pada awalnya, jadi syarikat mampu mengurangkan 20-25% harga jualan.

Hari ini, Xiaomi antara peneraju penghasilan produk pintar.

Bukan sekadar smartphone tapi juga peralatan rumah dan keperluan yang pintar.

Related Stories

June 1, 2021

Analisis Saham Microsoft 31 Mei 2021

December 31, 2020

Mampukah 2021 Ulang Kecemerlangan Pasaran Saham

June 10, 2021

Analisis Saham Under Armour 10 Jun 2021

Arrow-up