fbpx
Reading:
Apakah Fibonacci? Bagaimana ia Berfungsi?

Apakah Fibonacci? Bagaimana ia Berfungsi?

December 15, 2020

Pengenalan

Fibonacci (Fibo) adalah nama seorang ahli matematik dari Itali yang menggunakan ilmu matematik untuk mendapat nombor emas atau golden numbers. Sebagai contoh, Ratio nombor Fibonacci selari dengan hukum alam sebagai contoh pergerakan orbit dan kejadian manusia.

Kalau korang nak tahu, ratio Fibo adalah selari dgn ratio badan manusia sebagai contoh ratio kepala, tangan, jantung dan kaki. Sbb tu, ratio Fibonacci adalah sesuai diguna untuk mengkaji psychology manusia tak kira dalam apa pun.

Fibonacci Dalam Teknikal Analisis

Dalam Technical Analysis pula Fibonacci banyak digunakan untuk menentukan paras kejatuhan dan hala tuju harga saham. Boleh kata Fibo ni adalah satu indicator yang penting untuk pelabur saham especially kepada short-term trader atau scalping.

Kiraan Fibonacci ni agak complicated tapi jangan risau sebab kebanyakan trading platform dah ada kiraan Fibonacci. Contohnya kita boleh jumpa Fibo Retracement, Fibo Arch, Fibo Fans dan Fibo Time Zone. Paling famous adalah Fibo Retracement.

Fibo selalunya akan digabungkan dengan candle-stick untuk mencari paras support dan juga target. Level keramat atau golden ration untuk Fibo adalah 0.618 atau 1.618. Kalau dalam saham, itu adalah level support yang paling kukuh dan potensi untuk menukar arah.

Kalau harga saham jatuh melepasi paras Golden Ratio, itu menunjukkan potensi untuk kembali naik adalah tipis. Sebagai contoh, saham Sapura Energy yang telah jatuh melepasi paras Golden Ratio. Selepas itu, memang ada je news yang negative yang menghalang untuk Sapura kembali naik.

Ini adalah salah satu contoh penggunaan Fibo dalam trading. Harap anda belajar sesuatu.

Related Stories

June 1, 2021

Analisis Saham Microsoft 31 Mei 2021

May 31, 2021

Analisis Saham AirAsia 30 Mei 2021

June 12, 2021

Analisis Saham Salesforce (CRM) 11 Jun 2021

Arrow-up